Hva tilbyr vi den enkelte student?

Gjennom Aker Scholarship vil du få:

  • Hjelp til å orientere deg ift skoler og programmer. Vi kjenner universitetene vi jobber med og folk som har gått der. Vi hjelper deg med å finne et program som passer for deg

  • Økonomisk støtte. Vi “topper opp” det du får i stipend fra Lånekassen slik at du i praksis får utdanningen gratis. Vi kan gjøre individuelle tilpasninger dersom du har små barn.

  • Individuell oppfølgning. Vi hjelper deg gjennom søkeprosessen til skolene, og vi holder løpende kontakt med deg gjennom studiet. Du får coaching hele veien.

  • Utdanning fra et verdensledende universitet, med alle fordeler det innebærer.

  • Et tverrfaglig sosialt fellesskap med ulike arrangementer, reiser m.m.


Vanlige spørsmål

Hvor stort er stipendet?

Stipendet tilpasses den enkelte kandidat og studiets lengde. Vi ser på hva du får i stipend fra Lånekassen (og ev. andre), på levekostnader og på kostnader ved å studere, og beregner stipendet ut fra dette. Normalt vil du unngå å ta studielån i.f.m. oppholdet. Stipendenes størrelse vil variere betydelig fra person til person.


Hvilke fagfelt dekkes?

Aker Scholarship kan tildeles studenter fra alle fagfelt. Det vesentlige er at vi ser potensialet hos studenten – både faglig og personlig - til å bidra i samfunnet.


Hvilke krav har dere til karakterer?

Du må ha gode karakterer, men de trenger ikke være perfekte.

Vår erfaring er at ulike universiteter/programmer bruker skalaen ulikt og at et snitt fra ett sted ikke betyr det samme som samme snitt fra et annet.  På samme måte er det forskjell i inntakskravene ved ulike universiteter/programmer. 

Vi har derfor ingen fast karaktergrense for tildeling av Aker Scholarship. Vi legger mest vekt på karakterene som er relevant for videre studier, og vi vurderer om karakterene dine er gode nok til at vi tror du er en aktuell søker der du ønsker å studere. 

Noe kan vi likevel si: Hvis du har et C-snitt er sannsynligheten for å få stipend lav. De fleste som får stipend har mest A og B.


Kan jeg søke støtte til utveksling?

For å få Aker Scholarship må du ta en grad ved et av våre universiteter. For noen vil en grad ved et annet universitet kunne innpasses og godkjennes som et år av graden din ved et norsk universitet.


Hva med nettstudier?

Vi støtter ikke online-programmer. Vi krever at programmet er fulltid på campus. Vår erfaring er at utbyttet ved å være tilstede på campus blir mye høyere.


Kan jeg få støtte til å ta en integrert master rett etter videregående skole?

Nei, du må ha studert litt først, og være ferdig med en bachelor senest sommeren etter at du søker stipend hos oss.


Kan jeg søke til en master nummer to, selv om jeg har en fra før?

Ja.


Må jeg jobbe for Aker etterpå?

Nei, det er ingen krav om gjenytelser av noe slag. Vi håper at du vil "betale tilbake" gjennom din innsats i samfunnet - både i arbeid og gjennom privat engasjement til nytte for fellesskapet.


Kan jeg søke selv om jeg ikke er norsk statsborger?

For å være kvalifisert må du være norsk eller ha en sterk tilknytning til Norge: du må ha bodd i Norge i flere år og snakke norsk flytende. Vi har ikke krav om at du har norsk statsborgerskap.


Anbefalingsbrev / referanser – noen tips

Du må legge ved minst to anbefalingsbrev når du søker Aker Scholarship, men om du vil kan du godt sende flere. Når du oppgir referanser vi kan ta kontakt med kan det gjerne være de samme som har skrevet anbefalingene. 

  • Hvis du søker til en vanlig mastergrad må du ha minst en akademisk anbefaling («Letter of recommendation»). En akademisk referanse er f.eks. en veileder, eller en faglig ansatt ved universitetet eller et annet forskningsmiljø som kjenner deg. Den andre kan være akademisk eller fra et sted du har jobbet el.l. 

  • Søker du støtte til en PhD må du ha minst to akademiske anbefalinger.

  • Søker du støtte til en MBA må du ha minst en anbefaling fra en arbeidsgiver. Den andre kan være akademisk eller fra jobb. 

Lengden på anbefalingsbrevene vil variere, men er gjerne på rundt én side (i USA er det ikke uvanlig med mer). 

Den som skriver et slikt anbefalingsbrev, kan gjerne: 

  • Presentere seg kort.

  • Fortelle litt om hvordan de kjenner deg.

  • Dele sine vurderinger og evt. gi eksempler på ting de har lagt merke til.

  • Gjerne plassere deg ift. dine medstudenter. Er du f.eks. best i klassen, topp 15%,  på snitt?

  • Evt. dele sine vurderinger om de mener du er egnet for programmet du ønsker (men dette er ikke forventet).

Anbefalingsbrev til Aker Scholarship kan skrives både på norsk og engelsk. Dersom du tenker å bruke samme anbefaling når du søker et universitet, bør det av naturlige grunner være engelsk.


Hvordan ønsker dere at PhD-prosjektbeskrivelsen skal være?

Hvis du søker støtte til en PhD, må du også legge ved en prosjektbeskrivelse - vanligvis 4-10 sider. Primært ønsker vi en faglig orientert beskrivelse av hva du ønsker å fordype deg i gjennom doktorgraden. Det kan være et ferdig utkast eller en beskrivelse av hva du kunne tenke deg å jobbe med. Vi forstår at en slik PhD-prosjektbeskrivelse vil bli til i dialog med fagmiljøene ved universitetene, og at ting vil endres underveis.


Hva hvis jeg ikke kommer inn der jeg vil studere?

Vi hjelper deg med å søke, men det er universitetene som bestemmer hvem som skal tas opp.  Hvis du ikke kommer inn ved et av de aktuelle universitetet /programmer, vil du dessverre heller ikke få stipendet som skal dekke studiet der. 


Kan jeg søke hvis jeg allerede er i gang med en master eller PhD ved et av de utvalgte universitetene?

Det beste er å søke Aker Scholarship et år før studiestart. Vi kan da bistå i søkeprosessen til universitetene, som normalt har søknadsfrister i perioden november til mars. Du vil også vite at du har finansiering sikret når du takker ja til studieplass.

Du kan også søke stipend samme høst som du starter studiet, men vil da først få svar på søknaden i begynnelsen av november. Skulle du ikke få Aker Scholarship må du kunne klare deg på egenhånd. Noen studieprogrammer tillater studenter som har fått tilbud å utsette oppstart. Dette kan være aktuelt for de som ikke ønsker å bære risikoen ved å starte på studiene før de får svar fra oss.

Hvis du allerede er midt i studiet vil du dessverre ikke kunne få stipend hos oss.


Kan jeg søke andre stipender i tillegg til Aker Scholarship?

Vi anbefaler at du søker andre stipender (feks. Fulbright og Noram dersom du skal til USA).


Kan jeg få Aker Scholarship for studier ved andre universiteter enn de som står på listen?

Nei.  


Er jeg bundet til de universitetene / kursene jeg har ført opp i søknaden?

Nei. Hvis du får tilsagn om stipend vil vi ha en dialog med deg om hvilke kurs/programmer du skal søke på. Du er ikke bundet til kun de kursene du har ført opp i søknaden din, men det er et utgangspunkt for dialogen med oss. Det er svært vanlig at det gjøres justeringer her.

Noen av studentene som får tilsagn fra oss søker også til andre universiteter. Dette er helt OK, men dersom de velger å studere der er det uten økonomisk støtte fra oss.


Kan jeg søke flere ganger?

Du kan søke Aker Scholarship flere ganger, men bare motta stipendet en gang.


Må jeg ta tester før jeg søker Aker Scholarship?

Nei. Det viktigste er at du planlegger slik at du kan ta ev. tester før fristen skolene setter. Hvis du har tatt en eller flere av testene, ber vi deg legge ved resultatet. Gode resultater vil kunne styrke søknaden.


Har dere noen øvre aldersgrense?

Nei, men de fleste som får er ca. 20-30 år. Vi har så langt ikke gitt stipend til noen over 40.


Hvordan tilrettelegger dere for meg som har en fuksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom?

Vi undersøker hvordan de ulike universitetene kan tilrettelegge sin undervisning og hvorvidt det passer dine behov. Selve stipendet tilpasses den enkelte kandidat og studiets lengde. Har du behov for ekstra assistanse tilrettelegger vi for det.